Codul muncii a fost modificat. Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive

Guvernul nu cedează presiunilor sindicale
October 30, 2014
ANCOM impune crearea de pachete de servicii telecom pentru persoanele cu dizabilitati
February 25, 2015
Afiseaza tot

Codul muncii a fost modificat. Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive

Senatorii au decis, joi , modificarea Codului Muncii prin precizarea că repausul săptămânal este de “48 de ore” consecutive, de regulă sămbăta și duminica, pentru a elimina ambiguitatea din textul legal în vigoare, care se referă la “două zile” consecutive.

Propunerea legislativă pentru modificarea Codul Muncii este inițiată de senatorii Liviu Pop și Petru Frătean și semnată de un grup numeros de parlamentari PSD și UNPR.

Prin proiect se propune înlocuirea prevederii că “repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sămbăta și duminica” cu cea că “repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sămbăta și duminica”.

Comisia pentru muncă, familie și protecție socială s-a pronunțat pentru adoptarea propunerii legislative “pentru eliminarea interpretării legislative aduse în defavoarea angajatului”.

În expunerea de motive, inițiatorii susțin că modificarea propusă este de natură să elimine interpretările prin care relația angajat-angajator poate fi dezechilibrată în favoarea celui din urmă și că forma propusă este mult mai concisă, nelăsând loc interpretărilor.

“Din păcate, de foarte multe ori, angajatorul, ajutat de ambiguitatea regăsită în textul reglementărilor legale, profită de neștiința angajatului, lăsându-i acestuia din urmă impresia că are foarte multe obligații și foarte puține drepturi, în speță, dreptul la repaus săptămânal”, arată semnatarii proiectului.

Sursa digi24.ro