-Proiect-
privind negocierile colective de muncă
Cap.1- Dispoziţii generale
Art.1. Prezenta lege reglementează organizarea, desfăşurarea, finalizarea negocierilor colective precum şi aplicarea rezultatelor acestora în vederea încheierii contractelor colective de muncă .
Art.2. În sensul prezentei legi, se definesc următorii termeni:
(7) părţi îndreptăţite să negocieze un contract colectiv de muncă – organizaţii sindicale sau de angajatori care întrunesc condiţiile legale de reprezentativitate pentru a participa la negocierea unui contract colectiv de muncă.
Art.3. (1) Prin încheierea contractelor colective de muncă, se urmăreşte promovarea şi apărarea intereselor părţilor, prevenirea sau limitarea conflictelor colective de muncă şi asigurarea păcii sociale.
(2) Fac parte din contractele colective de muncă şi convenţiile dintre părţile semnatare ale acestora, prin care se soluţionează conflictele colective de muncă precum şi hotărârile arbitrale în această materie începand cu data pronunţării acestora.
(3) Contractele colective de muncă vor cuprinde prevederile legale referitoare la protecţia celor aleşi sau delegaţi în organele de conducere ale sindicatelor, respectiv a reprezentanţilor angajaţilor, precum şi alte clauze negociate.
Art.4. (1) Contractele colective de muncă se negociază la nivel de unităţi, grupuri de unităţi, sectoare de activitate şi la nivel naţional.
(2) Contractele colective de muncă aplicabile în sectorul bugetar nu pot conţine clauze de natură salarială ale căror valori sunt stabilite în mod expres prin lege.
(3) Unităţile din acelaşi sector de activitate se pot constitui in grupuri de unitati, in vederea negocierii contractelor colective la nivelul respectiv.
(4) Contractele colective de muncă se negociază şi la nivelul regiilor autonome, companiilor naţionale, asimilate grupurilor de unităţi.
Art. 5. (1) Unitătile care au mai putin de 21 de angajaţi nu sunt obligate sa negocieze colectiv.
(2) La nivel de unitate, iniţiativa negocierii aparţine angajatorului.
(3) La nivelul grupului de unităţi iniţiativa negocierii aparţine orcăruia dintre parteneri.
(4) În cazul în care angajatorul nu iniţiază negocierea, aceasta va începe la cererea organizaţiei sindicale, în termen de 5 zile lucrătoare de la transmiterea solicitării.
(5) Negocierea colectivă obligatorie anual va avea ca obiect cel puţin: salariile, timpul de lucru, programul de lucru, condiţiile de muncă şi formarea profesională.
Art. 6. (1) Negocierea colectivă are loc în fiecare an, după cum urmează:
(2) Pentru functionarii publici, funcţionarii publici cu statut special şi ceilalti lucrători din sectorul bugetar, negocierile vor începe cu cel putin 60 de zile înainte de fundamentarea proiectelor de buget pentru anul următor, la nivelul fiecărui ordonator de credite şi vor fi finalizate în cel mult 30 de zile după aprobarea bugetului.
Art. 7. (1) În termen de 5 zile lucratoare de la declanşarea procedurilor de negociere prevăzute de Art. 5 şi 6, angajatorii sau organizaţiile acestora au obligaţia să convoace părţile îndreptăţite, în vederea negocierii contractului colectiv de muncă.
(2) La prima reuniune a părţilor se stabilesc informaţiile publice si cu caracter confidenţial pe care angajatorul le va pune la dispoziţia delegaţilor sindicali sau ai reprezentanţilor angajaţilor şi data până la care urmează a îndeplini această obligaţie.
(3) Regimul informaţiilor confidenţiale puse la dispoziţie de angajator este cel stabilit prin Legea nr. 467/2006, privind cadrul general de informare şi consultare a angajaţilor.
Art.8. (1) La negocierea clauzelor şi la încheierea contractelor colective de muncă, părţile sunt egale şi libere.
(2) Este interzisă orice imixtiune a autorităţilor publice, sub orice formă şi modalitate, în negocierea, încheierea, executarea, modificarea şi încetarea contractelor colective de muncă.
Art.9.
(1) Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
(2) Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de muncă.
(3) La încheierea contractelor colective de muncă, prevederile legale referitoare la drepturile angajaţilor au un caracter minimal.
(4) Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de muncă aplicabile.
Cap. 2 –Efectele contractelor colective de muncă
Art.10
Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
(1) Pentru toţi angajaţii din unitate, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
(2) Pentru toţi angajaţii încadraţi în unităţile care fac parte din grupul de unităţi pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă;
(3) Pentru angajaţii încadraţi în unităţile din sectorul de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă, dupa cum urmeaza:
(4) Pentru toţi angajaţii încadraţi cu contracte individuale de muncă în cazul contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional, cu excepţiile prevăzute la alin. 5;
(5) In contractul colectiv de munca unic la nivel national, sectorial, grup de unităţi sau unităţi clauzele aplicabile angajatilor incadrati cu contract individual de munca in sectorul bugetar vor fi mentionate intr-un capitol separat. Drepturile salariale din sectorul bugetar se stabilesc prin lege în limite precise, care nu pot constitui obiect al negocierilor şi nu pot fi modificate prin contracte colective de muncă. În cazul în care drepturile salariale sunt stabilite de legi speciale între limite minime şi maxime, drepturile salariale concrete se determină prin negocieri colective, dar numai între limitele legale.
(6) Pentru fiecare dintre nivelurile pentru care se negociază se încheie şi se înregistrează câte un singur contract colectiv de muncă.
(7) Prin contractul colectiv de muncă, părţile pot conveni constituirea unui fond din contribuţia angajatorului şi angajaţilor, destinat activităţilor în domeniul negocierilor colective. Utilizarea fondului poate fi făcută numai în condiţiile stabilite de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Art.11. Părţile contractului colectiv de muncă sunt angajatorul sau organizaţiile de angajatori şi angajaţii, reprezentaţi după cum urmează:
Art.12. Sunt reprezentative pentru negocierea contractului colectiv de muncă la nivel naţional, de sector şi grup de unitati, organizaţiile angajatorilor care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:
(3) Îndeplinirea condiţiilor de reprezentativitate prevăzute la aliniatele (1) si (2) se constată de către instanţele specializate în soluţionarea conflictelor de muncă din cadrul Tribunalului Bucureşti, la cererea organizaţiilor de angajatori .
(4) Hotărârea este supusă numai recursului.
(5) Hotărârea se motivează şi se comunică în 15 zile de la pronunţare.
(1) La nivel naţional:
(2) La nivel de sector de activitate şi grup de unităţi:
Art. 14. Anterior depunerii dosarului de reprezentativitate la instanţă, confederaţiile şi federaţiile de angajatori vor depune o copie după respectivul dosar la Ministerul Muncii care le va înregistra şi va emite dovadă în acest sens.
Art. 15. (1) Confederaţiile de angajatori reprezentative la nivel naţional conform prezentei legi, sunt reprezentative şi la nivelul sectoarelor de activitate şi grupurilor de unităţi în care au federaţii.
(2) În mod corespunzător, federaţiile de angajatori reprezentative la nivelul srctoarelor conform prezentei legi, sunt reprezentative şi la nivelul grupurilor de unităţi în care au membri.
Art. 16. În sensul prevederilor de la art. 15, reprezentativitatea la niveluri inferioare se materializează după cum urmează:
Art. 17. Sunt reprezentative şi participă la negocierea, încheierea, înregistrarea şi modificarea contractelor colective de muncă la nivel naţional, de grup de unitati si unităţi, respectiv autoritate sau instituţie publică, organizaţiile sindicale care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
(5) Îndeplinirea condiţiilor de reprezentativitate a organizaţiilor sindicale la nivel naţional, de ramură şi grup de unităţi se constată la cererea confederaţiilor, federaţiilor de către instanţele judecătoreşti specializate în soluţionarea conflictelor de muncă, din cadrul Tribunalului Bucureşti.
(6) Îndeplinirea condiţiilor de reprezentativitate la nivel de unitate se constată la cererea sindicatelor, de către instanţele judecătoreşti specializate în soluţionarea conflictelor de muncă, din cadrul Tribunalelor în a căror rază de competenţă îşi au sediul acestea.
(7) Hotărârea este supusă numai recursului.
(8) Hotărârea se motivează şi se comunică în 15 zile de la pronunţare.
Art. 18. Dovada îndeplinirii condiţiilor de reprezentativitate se face astfel:
Art. 19. Anterior depunerii dosarului de reprezentativitate la instanţă, confederaţiile şi federaţiile sindicale vor depune o copie după respectivul dosar, la Ministerul Muncii care o va înregistra şi va emite dovadă în acest sens.
Art. 20. (1) Confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional conform prezentei legi, au dreptul să negocieze contracte colective de muncă la nivelul sectoarelor de activitate şi grupurilor de unităţi în care au federaţii membre.
(2) În mod corespunzător, federaţiile sindicale reprezentative la nivelul sectoarelor de activitate conform prezentei legi, au dreptul să negocieze contracte colective de muncă la nivel de grupuri de unităţi şi unităţi în care sindicatele afiliate au membri.
Art. 21. În sensul prevederilor de la art. 20., reprezentativitatea la niveluri inferioare se materializează după cum urmează:
Art. 22. (1) În unităţile în care nu există nici un membru de sindicat, negocierea contractului colectiv de muncă se face de către reprezentanţii aleşi ai angajaţilor.
(2) Alegerea reprezentanţilor angajaţilor prevăzuţi la alin. (1) se face prin votul secret a cel puţin jumătate plus unu din numărul angajaţilor unităţii.
(3) La solicitarea reprezentanţilor lucratorilor aleşi conform prevederilor de la alin. (2), pot participa la negocierile colective, delegaţi ai federaţiilor sindicale reprezentative din sectorul în care este încadrată unitatea.
Art. 23. (1) Prin contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional, părţile stabilesc sectoarele de activitate din economia naţională în care se încheie contracte colective de muncă, pe baza informaţiilor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.
(2) Criteriul de apartenenţă la ramurile de activitate şi la grupurile de unităţi este cel al obiectului principal de activitate.
(3) La înregistrarea oricărei unităţi noi sau la schimbarea obiectului principal de activitate a unei unităţi, Registrul Comerţului va comunica şi apartenenţa la ramura de activitate, conform prevederilor din contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional.
Capitolul 4. – Încheierea contractelor colective de muncă
Art. 24. (1) În scopul asigurării participării la negocierea contractelor colective de muncă, la nivel naţional, de sector şi grup de unităţi, organizaţiile de angajatori vor transmite tuturor părţilor îndreptăţite conform. art. 20, precum şi confederaţiilor sindicale reprezentative la nivel naţional, anunţul privind intenţia de începere a negocierilor colective.
(2) Anunţul prevăzut la alin. (1) în formă scrisă, va fi transmis părţilor interesate cu cel puţin 15 zile inainte de data începerii negocierilor. Acestea vor confirma în scris, primirea respectivului anunţ.
(3) Organizaţiile de angajatori şi/sau sindicale reprezentative conform prezentei legi, care nu sunt semnatare ale unui contract colectiv de muncă încheiat la nivelurile lor de reprezentare, printr-o notificare scrisă adresată Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, devin părţi ale acestuia.
(4) Datele de identificare ale confederaţiilor şi federaţiilor sindicale reprezentative vor fi solicitate Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale care este depozitarul documentelor de reprezentativitate la nivel naţional, conform prezentei legi.
(5) La nivel de unitate, angajatorul va convoca în scris organizaţiile sindicale îndreptăţite să participe la negociere conform art. 19, sau reprezentantii angajaţilor dupa caz, cu cel puţin 15 zile înainte de data începerii negocierilor. Acestea vor confirma în scris primirea respectivului anunţ.
Art. 25. (1) Contractul colectiv de muncă se încheie pe o perioadă care nu poate fi mai mică de 12 luni sau pe durata unei lucrări determinate mai mica de 12 luni.
(2) Părţile pot hotărî prelungirea aplicării contractului colectiv de muncă, în condiţiile stabilite de prezenta lege.
Art. 26. (1) Clauzele cuprinse în contractele colective de muncă, care sunt negociate cu încălcarea prevederilor art. 9, alin. (1) şi (3) sunt lovite de nulitate.
(2) Nulitatea clauzelor contractuale se constată de către instanţele judecătoreşti specializate în soluţionarea conflictelor de muncă la cererea părţii interesate, fie pe cale de acţiune, fie pe cale de excepţie.
(3) În cazul constatării nulităţii unor clauze de către instanţa judecătorească, partea interesată poate cere renegocierea acestora.
(4) Până la renegocierea cluazelor a căror nulitate a fost constatată, acestea sunt înlocuite cu prevederile mai favorabile cuprinse în lege sau în contractul colectiv de muncă încheiat la nivelul superior, după caz.
Art. 27. (1) Contractele colective de muncă se încheie în formă scrisă, se depun şi se înregistrează prin grija părţilor, după cum urmează:
(a) Contractele colective de muncă încheiate la nivelul grupurilor de unităţi, al ramurilor de activitate şi la nivel naţional, la Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei.
(b) Contractul colectiv de muncă la nivel de unitate, la Inspectoratul Teritorial de Muncă.
(2) Dosarul întocmit în acest scop va cuprinde:
a)contractul colectiv de muncă, în original, semnat de către părţi;
b)procesul verbal al negocierii, conţinând poziţia părţilor;
c)dovada de reprezentativitate a părţilor, în condiţiile prezentei legi;
d)împuternicirile scrise pentru reprezentanţii desemnaţi în vederea semnării contractului colectiv de muncă;
e)dovada convocării părţilor îndreptăţite să participe la negociere, adresată în baza dispoziţiilor art.5 şi art.24.
Art. 28. (1) Contractele colective de muncă intră în vigoare de la data înregistrării lor la autoritatea competentă.
(2) Prin excepţie, Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional, intră în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 29. (1) Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, sau după caz, Inspectoratele Teritoriale de Muncă vor proceda la înregistrarea contractelor colective de muncă în termen de trei zile lucrătoare după depunere.
(2) În cazul în care se constată că în contractele colective de muncă există clauze convenite cu încălcarea dispoziţiilor art. 9, Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, sau după caz, Inspectoratele Teritoriale de Muncă au obligaţia să sesizeze acest fapt părţilor contractante.
Art. 30. (1) Contractele colective de muncă nu vor fi înregistrate dacă:
(2) Contractele colective de muncă vor fi înregistrate fără semnătura tuturor părţilor îndreptăţite să participe la negocieri dacă:
Art. 31. Împotriva refuzului înregistrării contractelor colective de muncă, părţile interesate se pot adresa instanţelor judecătoreşti în condiţiile Legii nr. 554/2004, a contenciosului administrativ.
Art. 32. (1) Contractul colectiv de muncă, încheiat la nivel naţional se va publica în Monitorul Oficial al României Partea I, în termen de 30 de zile calendaristice de la înregistrare. Publicarea va fi asigurată de insituţia registratoare, care are obligaţia de a garanta exactitatea datelor publicate, aşa cum acestea rezultă din actele depuse.
(2) Contractele colective de muncă la nivel de sectoare şi grupuri de unităţi vor fi publicate în Monitorul Ofical al României partea a V-a, editată în acest scop de Regia Autonomă „Monitorul Oficial”, prin grija părţilor semnatare.
Capitolul 5. – Executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractului colectiv de muncă.
Art. 33. (1) Executarea contractului colectiv de muncă este obligatorie pentru părţi.
(2) Neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin contractul colectiv de muncă, constituie cauză pentru declanşarea conflictului de munca şi atrage răspunderea părţilor care se fac vinovate de aceasta.
(3) În situaţia prevăzută la alin.(2), părţile au dreptul de a introduce acţiune în executarea contractului colectiv de muncă şi la compensarea prejudiciului constatat.
(4)Acţiunea se introduce la instanţa judecătorească competentă în soluţionarea conflictelor de muncă şi asigurări sociale.
Art. 34. (1) Clauzele contractului colectiv de muncă pot fi modificate pe parcursul executării lor, în condiţiile legii, ori de câte ori părţile îndreptăţite convin acest lucru.
(2) Modificările aduse contractului colectiv de muncă se comunică în scris organului la care a fost înregistrat şi devin aplicabile de la data înregistrării şi/sau publicării acestora în condiţiile prezentei legi sau de la o dată ulterioară, potrivit convenţiei părţilor.
Art. 35. Executarea contractului colectiv de muncă sau a unor clauze ale acestuia se suspendă pe durata grevei.
Art. 36. Contractele colective de muncă încetează:
Art. 37. Aplicarea contractului colectiv de muncă poate fi suspendată prin acordul părţilor semnatare.
Art. 38. Încetarea sau suspendarea contractului colectiv de muncă, va fi notificată în termen de 5 zile lucrătoare organului la care acesta a fost depus pentru înregistrare.
Art. 39. Litigiile în legătură cu executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului colectiv de muncă sunt conflicte de muncă şi se soluţionează de către instanţele judecătoreşti specializate.
Art. 40. (1) Contractele colective de muncă, înregistrate la Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, sau după caz, la Inspectoratele Teritoriale de Muncă, la data intrării în vigoare a prezentei legi produc efecte până la data împlinirii termenului pentru care au fost încheiate.
(2) Modificarea sau prelungirea contractelor colective de muncă, prevăzute la alin. (1) sunt posibile numai dacă nu contravin dispoziţiilor prezentei legi.
Art. 41. Neîndeplinirea de către angajatori sau organizaţiile acestora a obligaţiilor prevăzute la art.6. alin. (1), art.10, alin.(3) şi art.24, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 20.000 şi 50.000 de lei.
Art. 42. (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la Art.41. se face conform procedurilor legale, de către Inspecţia Muncii.
(2) În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Muncii Solidarităţii Sociale şi Familiei va emite ordinul de împuternicire în vederea aplicării prevederilor de la alin.(1).
Art. 43. (1) Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile privind respectarea obligaţiilor asumate prin contractele colective de muncă în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către părţile interesate, constituie infractiune si se pedepseşte cu închisoare sau cu amendă, conform Codului Penal.
(2) Fapta funcţionarului din cadrul autorităţii publice care cu rea credinţă, încalcă drepturile părţilor cu privire la negocierea, încheierea, executarea, modificarea şi încetarea contractelor colective de muncă, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare sau cu amendă, conform dispozitiilor legale.
Art. 44. (1) Pentru infracţiunile prevăzute la art. 43, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a părţii vătămate.
(2) Plângerea se adresează direct Tribunalului in carui raza de competenta teritoriala isi are sediul reclamantul.
.
Capitolul 7. – Dispoziţii finale şi tranzitorii.
Art. 45. Cererile referitoare la înregistrarea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea unor clauze cuprinse în contractele colective de muncă, formulate în faţa instituţiilor publice, instanţelor judecătoreşti şi a altor organe ale statului sunt scutite de taxe judiciare şi de timbru judiciar.
Art. 46. (1) Reprezentativitatea organizaţiilor de angajatori şi a organizaţiilor sindicale solicitată în vederea participării la negocierile colective de muncă se acordă o dată la patru ani, în condiţiile prezentei legi.
(2) Falsul în declaraţii în vederea obţinerii reprezentativităţii constituie infracţiune în condiţiile prevăzute şi pedepsite de Codul Penal.
(3) Reprezentativitatea obţinută în condiţiile alin.(1) îşi produce efecte pe o perioadă de patru ani de la data la care hotărârea judecătorească a rămas definitivă.
(4) Hotărârile judecătoreşti rămase definitive prin care se constată reprezentativitatea organizaţiilor de angajatori şi sindicale în condiţiile prezentei legi, se comunică Ministerului Muncii Solidarităţii Sociale şi Familiei care va ţine evidenţa acestora.
Art. 47. Reprezentativitatea organizaţiilor de angajatori sau sindicale în vigoare conform prevederilor prezentei legi, poate fi contestată de către organizaţiile de angajatori sau sindicale corespondente la nivel naţional, de ramură sau grup de unităţi, în condiţiile în care s-a modificat situaţia unuia sau a mai multora dintre criteriile prevăzute de art. 14, alin.(1) şi (2), respectiv art.19, alin. (1), (2), (3) şi (4) pe baza cărora a fost obţinută reprezentativitatea în cauză.
Art. 48. Contractele colective de muncă nu pot fi denunţate unilateral.
Art. 49. (1) În termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, organizaţiile de angajatori şi organizaţiile sindicale vor proceda la obţinerea reprezentativităţii în conformitate cu dispoziţiile legii privind negocierile colective de muncă.
(2) Până la expirarea termenului prevăzut la alin.(1), reprezentativităţile organizaţiilor de angajatori şi sindicale, anterior obţinute, rămân în vigoare.
Art. 50. La data intrării în vigoare a prezentei legi, Legea Nr. 130/1996 privind contractul colectiv de muncă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare se abrogă.
– // –