Se spune ca sindicatele au jucat un rol important in trecut in ceea ce privesc relatiile de munca dintre angajati si angajatori insa in prezent nu ar mai fi deloc necesare. Totusi daca sindicatele au fost atat de importante in trecut, pentru a negocia in numele lucratorilor elemente ca si asigurarea de sanatate, concediul platit, programul de lucru de 8 ore, reglementarea muncii suplimentare si multe alte elemente care astazi sunt considerate normale, de ce nu ar mai fi importante si astazi pentru a fi o voce a tuturor angajatilor si a asigura o relatie corecta la locul de munca?
Cine va reprezenta angajatii daca nu exista sindicate?
Avocatii au propriul lor sindicat – Baroul, notarii au propriul lor sindicat – Uniunea Notarilor, medicii au proriul lor sindicat –Asociatia Medicala Romana, pana si companiile au propriul lor sindcat si anume Camera de Comert si Industrie. Fara un sindicat companiile pot marginaliza extrem de usor angajatii.
Suntem extrem de bucurosi ca multe companii au decis sa investeasca in Romania si consideram ca aici cu siguranta vor gasi angajati bine pregatiti care le vor aduce un plus valoare insemnat. Nu exista nici un motiv pentru care managementul si reprezentantii lucratorilor sa se considere drept adversari. Ambii parteneri sociali vor acelasi lucru: activitatea desfasurata sa devina cat mai de succes astfel incat cu totii sa poata profita de acest succes. Pe aceasta fundatie ne dorim sa construim o relatie de incredere si respect reciproc.
Un sindicat pentru angajati nu este o organizatie externa. Angajatii sunt sindicatul. Prin sindicat angajatii au o voce si pot sa isi exprime ideile indiferent de natura lor: calitatea serviciilor, sanatate si securitate in munca, eficienta si imbunatatirea proceselor sau relatiile de munca.
Sindicatele sunt la fel de importante si in secolul 21 ca si in trecut. Angajatii care deja formeaza sindicatul s-au pozitionat foarte clar in privinta angajamentului fata de succesul companiei. Cand cei din exterior aud numele companiei in care activam, ne dorim sa fie asociat cu valori ca si: potential, calitate sau responsabilitate sociala nu contracte pe durata determinata, salarii mici sau lipsa de corectitudine fata de angajati. O relatie pozitiva intre sindicat si companie nu poate fi decat o relatie castigatoare pentru ambii parteneri de dialog social.
Sindicatul Liber din Telecomunicatii – SLTC