Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, lansează azi un nou infografic, care arată unde se situează România în privința respectării drepturilor angajaților față de alte state din Europa. Datele ne arată că România are unul dintre cele mai scăzute rating-uri din UE în privința respectări drepturilor angajaților, situându-se pe penultimul loc, alături de Polonia, în rândul statelor în care dreptul muncii e încălcat sistematic. Din statele membre UE, doar Grecia se situează înaintea României, fiind singura țară în care nu există garanția dreptului muncii (la fel ca în Turcia, Ukraina sau Belarus). La polul opus, adică în categoria statelor în care dreptul muncii e încălcat doar uneori, se situează Franța, Austria, Germania, țările nordice, dar și state din fostul bloc socialist, precum Slovacia, Lituania sau Estonia.
În afara faptului că drepturile angajaților sunt încălcate sistematic, România are și cea mai mică compensație a angajaților din toate statele membre ale UE (2014). Cu o compensație a angajaților reprezentând doar 31,3%% din PIB, România se situează la coada clasamentului european, la mare distanță față de media europeană (47,9%), de state ca Franța sau Germania, unde procentul trece de 50%, dar și de statele vecine cum e Ungaria ( 43,7%) sau Bulgaria (40%).
Infograficul privind respectarea drepturilor angajaților și remunerația salariaților pot fi găsite accesând link-ul de mai jos:
http://monitorsocial.ro/cifrelazi/si-cu-drepturile-incalcate-si-cu-salarii-mici/
Sursa datelor folosite în infografic este Eurostat și ITUC.
Date despre evoluția negativă a ponderii remunerației salariaților în ultimii ani puteți găsi accesând următorul link: