Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, lansează azi un nou infografic despre legătura dintre ocuparea în agricultură și sărăcie din România.
România are de departe cel mai mare procent de ocupare în agricultură din Uniunea Europeană – 29.2%, față de media europeană de 5%. Diferența este și mai puternică la nivel regional, unde regiunile Nord-Est și Sud-Vest Oltenia au 50% din lucrători ocupați cu agricultura și sectorul minier. Aceste zone au și cea mai mică ocupare în munca de servicii, care este considerată un tip de ocupare mai modernă și mai lucrativă.
Regiunile unde nivelul de ocupare în agricultură este ridicat sunt și regiunile cele mai afectate de sărăcie din România. În regiunile Sud-Vest Oltenia 49,2% din populație este ocupată în agricultură, iar ponderea populației aflate în risc de sărăcie și excluziune socială este de 42,7%; în Nord-Est 49,2% din populație lucrează în agricultură și ponderea populației aflate în risc de sărăcie și excluziune socială este de 48,7%. La popul opus se află regiunea București-Ilfov, cu doar 1% din populație ocupată în agricultură, 79,7% – în servicii și cu cea mai mica pondere a populației aflate în risc de sărăcie și excluziune socială – 25,7%. Excepție de la acest pattern face regiunea Sud-Est, unde ocuparea în agricultură este la nivelul mediei naționale (29%), dar sărăcia este cea mai mare din țară (52%).
Infograficul privind situația solicitărilor de azil din Europa pot fi găsite accesând link-ul de mai jos:
http://monitorsocial.ro/cifrelazi/ocupare-in-agricultura/
Sursa datelor folosite în infografic este Eurostat, iar datele folosite le puteți găsi, sub forma de grafic, aici: