Analiza impactului legislației dialogului social adoptate în 2011

In weekendul acesta, de vineri pana duminica la Romexpo, Pavilion E2 Asia Fest, singurul festival din Romania dedicat promovarii culturilor asiatice!
November 9, 2016
Impactul modificarilor fiscale asupra salariilor – Monitorul Social
March 27, 2018
Afiseaza tot

Analiza impactului legislației dialogului social adoptate în 2011

Asociația CONECT, împreună cu partenerii săi, au plăcerea să vă anunțe lansarea ediției a II-a a raportului de cercetare sociologică și juridică “Analiza impactului legislației dialogului social adoptate în 2011” (material atașat).

Raportul arată că în 2015 în România existau 468.374 de întreprinderi cu mai puțin de 15 salariați, în care lucrau peste 1 milion de persoane cărora legislația nu le permite să constituie organizaţii sindicale.

Există și diferențe semnificative la nivel sectorial, spre exemplu între industria textilă (unde 68,2% din întreprinderi au sub 15 salariați) și comerț (unde 95,1% din întreprinderi au sub 15 salariați). De asemenea, raportul arată că numărul întreprinderilor cu sub 21 de angajați, în care nu este obligatorie negocierea colectivă, reprezintă 95% din totalul întreprinderilor din România (peste 480.000 companii), 1.285.151 (30%) salariați fiind lipsiți de posibilitatea negocierii unui contract colectiv de muncă și, implicit, de protecția minimă a drepturilor ce izvorăsc din acesta, ca izvor de drept.

Nu în ultimul rând, raportul arată că în luna septembrie 2015, majoritatea (85,9%) contractelor colective de muncă active erau semnate cu reprezentanții salariaților, sindicatelor reprezentative revenindu-le o pondere foarte mică din total (14,1%), ceea ce ilustrează unul dintre efectele majore ale schimbării de legislație din 2011: reducerea drastică a rolului organizațiilor sindicale (sau, mai bine spus, a asocierii sindicale ca atare) în desfășurarea relațiilor colective de muncă din România, după introducerea pragului de reprezentativitate de 50%+1 impus sindicatelor la nivel de unitate.

Actualitatea acestui raport este incontestabilă. În primul rând, are o relevanță crescută în contextul de astăzi, conturat de o lege aproape nemodificată din 2011 care este invalidată de realitatea din ce în ce mai conflictuală și a cărei constituționalitate este contestată și de Avocatul Poporului. În al doilea rând, pentru că situația dialogului social îngrijorează foarte mult, fiind cel mai bine reflectată de situația din ce în ce mai precară a salariaților, în lipsa unor organizații sindicale care să-i reprezinte și a unor contracte colective de muncă. În al treilea rând, pentru că este important ca nou înființatul Minister al Consultării Publice și Dialogului Social să dispună de informație corectă, în contextul discuțiilor actuale pe marginea modificării Legii nr. 62/2011. Și, de ce nu, pentru că este o reflecție atentă asupra modului în care în România se colectează (sau nu) date despre dialogul social.

Cercetarea este realizată în cadrul proiectului “Abordarea provocărilor generate de noua legislaţie a muncii şi a dialogului social în România“, derulat de SOLIDAR Suisse, Asociaţia pentru Dialog, ocupare și Migrație Conect, CNSLR FRĂŢIA, CNS CARTEL ALFA, Federația Sindicatelor din Comerț, Federația Sindicatelor din Construcții de Mașini ”Înfrățirea” și Sindicatul IT Timișoara, cu scopul de a contribui la consolidarea relațiilor industriale din România și de a restabilili viabilitatea conceptului și a practicii de dialog social.

Adresăm invitaţia cordială tuturor organizaţiilor sau persoanelor interesate de domeniul relaţiilor industriale şi dialogului social să consulte studiul realizat şi să îl disemineze şi în rândul altor organizaţii / persoane interesate.

Studiul in format PDF poate fi vizualizat accesand link-ul de mai jos.

Studiu_impactul_legislatiei_dialogului_social