Impactul modificarilor fiscale asupra salariilor – Monitorul Social

Analiza impactului legislației dialogului social adoptate în 2011
July 10, 2017
Care este perioada de proba pentru salariatii cu dizabilitati?
December 9, 2021
Afiseaza tot

Impactul modificarilor fiscale asupra salariilor – Monitorul Social

Monitorul Social, proiect al  Friedrich-Ebert-Stiftung România, lansează un nou infografic despre impactul modificărilor financiare intrate în vigoare la 1 ianuarie asupra contractelor de muncă.

În februarie 2018, numărul total al contractelor de muncă înregistrate era cu 53.215 mai mic decât în noiembrie 2017.

Ecartul dintre salariile mici și cele mari s-a atenuat nesemnificativ, scăzând cu puțin peste un punct procentual.

Dacă la sfârșitul lui noiembrie 2017 valoarea brută mediană a contractelor de muncă (1551 lei) era mai mare decât cea a salariului minim pe economie, trei luni mai târziu se situa la 1799 lei, adică sub salariul minim.

Înainte de intrarea în vigoare a noii legislații fiscale existau 1.075.375 contracte de muncă, adică 17,0% din total, sub salariul minim brut pe economie (contracte cu timp parțial); alte 1,951,359 contracte (30,8%) erau la nivelul salariului minim pe economie. După intrarea în vigoare erau înregistrate 1.424.523 astfel de contracte, adică 22,7% din total, iar 1,744,990 (27,8%) erau egale cu salariul minim. Cu alte cuvinte, mai mult de jumătate din contractele de muncă înregistrate după intrarea în vigoare a noilor reglementări au valori mai mici sau egale cu salariul minim pe economie.

Infograficul despre impactul reglementarilor financiare poate fi consultat la:

https://monitorsocial.ro/indicator/impactul-modificarilor-legislatiei-fiscale-asupra-cuantumului-contractelor-de-munca-inregistrate/

Sursa datelor folosite în infografic o constituie contractele de muncă active, înregistrate în sistemul privind Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor în format electronic la sfârşitul lunilor noiembrie 2017 şi februarie 2018, distribuită pe clase salariale, Comunicate de Inspecția Muncii.

Datele folosite le puteți găsi, sub forma de grafice, aici:

https://monitorsocial.ro/data/impactul-modificarilor-legislatiei-fiscale-asupra-cuantumului-contractelor-de-munca-inregistrate/