Despre Sindicatul Liber din Telecomunicatii

Sindicatul Liber din Telecomunicatii este o organizatie socio-profesionala ce a fost infiintata in anul 1990 cu scopul de a re-prezenta angajatii din domeniul telecomunicatiilor.

Aceasta protejeaza drepturile si promoveaza interesele membrilor sai, in ceea ce priveste drepturile salariale si conditiile de munca.

Sindicatul SL-TC este independent fata de influenta politica, si are o activitate democratica, astfel incit sa ofere membrilor sai posibili-tatea de a-si exprima liber punctele de vedere.

Asa cum stiti, in Romania a existat in mod traditional o intensa activitate sindicala, prin care anagajatilor le-au fost garantate o serie de drepturi si beneficii reunite in Contractul Colectiv de Munca. In acest sens, ne propunem sa va sprijinm pentru organizarea grupei sindicale in cadrul companiilor din sectorul Telecom, IT&C si Call Centere din Romania si va prezentam cateva informatii despre SL-TC.

Sindicatul Liber din Telecomunicatii (SL-TC) este afiliat UNI Global Union, care reprezinta 20 milioane de angajati in intreaga lume, dintre care 3,5 milioane in IT&C. De asemenea, face parte din Alianta sindicatelor DT-UNI.

Pe plan local, SL-TC face parte din ANTIC (Alianta Nationala a Sindicatelor din Telecomunicatii), care este singura alianta din sectorul IT&C din Romania afiliata in momentul de fata la UNI Global Union si isi propune sa aduca impreuna sub aceeasi umbrela toate sindicatele romanesti din IT&C.

Asa cum o spune si numele sindicatului, “liber”, inseamna ca in aceasta organizatie aveti toata libertatea de a va implica, dupa cum va doriti sa va ajutati colegii:

Training

Comunicare

Evenimente sportive

Cazuri umanitare

Schimbare organizationala

…iar lista ramane deschisa, pentru propunerile voastre, pe care le puteti trimite la sindicat@sltc.ro.

Impreuna putem deveni mai buni si mai puternici!

Cadrul legislativ prin care se contureaza activitatea sindicatelor este sustinut de Constitutia Romaniei

ARTICOLUL 9

Sindicatele, patronatele si asociatiile profesionale se constituie si isi desfasoara activitatea potrivit statutelor lor, in conditiile legii. Ele contribuie la apararea drepturilor si la promovarea intereselor profesionale, economice si sociale ale membrilor lor.

ARTICOLUL 40

(1) Cetatenii se pot asocia liber in partide politice, in sindicate, in patronate si in alte forme de asociere.

ARTICOLUL 42

(1) Munca fortata este interzisa

ARTICOLUL 41

(1) Dreptul la munca nu poate fi ingradit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera.

(2) Salariatii au dreptul la masuri de protectie sociala. Acestea privesc securitatea si sanatatea salariatilor, regimul de munca al femeilor si al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe tara, repausul saptamanal, concediul de odihna platit, prestarea muncii in conditii deosebite sau speciale, formarea profesionala, precum si alte situatii specifice, stabilite prin lege.

(3) Durata normala a zilei de lucru este, in medie, de cel mult 8 ore.

(4) La munca egala, femeile au salariu egal cu barbatii.

(5) Dreptul la negocieri colective in materie de munca si caracterul obligatoriu al conventiilor colective sunt garantate.

Sindicatul Liber din Telecomunicatii in cifre

Tine legatura cu noi prin